A blogomat nem itt, hanem a babaszoba.hu oldalon kezdtem el írni, egyelőre ide csak átmásolom a bejegyzéseket, de lehet, hogy a későbbiekben már csak itt fogom vezetni Réka Baba mindennapjait.

2014. január 15., szerda

(Tej)fogas kérdések

Ez a bejegyzésem igazából nem kapcsolódik szorosan a blogom témájához, illetve Rékálhoz, de mivel fogászaton dolgozom dentalhigiénikusként, ez a szakmám, ezért érzékenyen érint, amikor ilyenekkel találkozom, és gondoltam, megosztom Veletek, hátha tudok segíteni egy-két dologban.
Sok fórumon olvasom azt, hogy szülők egymásnak helytelen tanácsokat adnak a tejfogak ápolásáról, például ami nagyon kiverte nálam a biztosítékot az az a tanács volt, hogy az egyik anyuka megkérdezte, a tejfogakat hogyan ápolja, egy másik anyuka azt a választ adta, hogy fölösleges mosni, úgyis ki fog esni...
Na igen, csak nem mindegy, mikor és milyen állapotban esik is ki az a tejfog.
Ha idő előtt ki kell húzni a tejfogat, mert elszuvasodott, az azért nem jó, mert a tejfogak helyfenttaró szerepet is betöltenek a rágófunkció mellett, tehát ha előbb kikerül a fog a helyéről, akkor a maradó fogak nem sorrendben, nem a helyükre fognak kibújni.
Mellesleg ha sok a szuvas (caries-es) tejfog a szájüregben, a kémhatás is megváltozik, savassá válik, így a maradó fogak ilyen közegben előbb fognak szuvasodni is.

A tejfogak ápolása:
Már csecsemőkorban, a fogak kibújásakor meg kell kezdeni a fogak ápolását, de az a legjobb, ha már a fogak kibújása előtt gézlappal áttöröli az anyuka babája ínyét, így szoktatva gyermekét a "fogmosásra" amellett, hogy így a szajürege is tiszta lesz.
95%-al lehetne csökkenteni a fogszuvasodás veszélyét a babáknál, ha sikerülne megakadályozni a gyermekek első hónapjaiban történő megfertőződést. Egy amerikai fogorvos azt bizonyította, hogy elsősorban az anyák fertőzik meg gyermekeiket a fogszuvasodást okozó baktériumokkal, ami már a legkisebb nyálcseppel (pl. tüsszentéssel) átjuthatnak a gyermekre.
Olyat is szoktam látni, hogy leesik a cumi a földre, anyuka felveszi, szájába helyezve megnyalogatja (erre nem találtam szebb kifejezést), majd visszarakja gyermeke szájába a cumit. Ez szintén az előbb említett probléma miatt nem helyes.
Ha már van egy-két fog, akkor lehet használni ujjra húzható, illetve babák számára kapható kis fejű, puha sörtéjű fogkefét is. Fogkrémet ilyenkor még ne tegyünk rá, mert köpni még nem tudnak.
2-3 éves korban már tehetünk a fogkefére borsószem nagyságú gyermek fogkrémet, ezt ha még lenyeli,  nem nagy gond, mert kevesebb a fluoridtartalma, mint a felnőtt fogkrémeknek, de mindig magyarázzuk el, hogy a fogkrémet ki kell köpni.
Hogyan kell fogat mosni? Fogmosáskor a fogkefét ne vízszintes irányba, hanem körkörösen mozgassuk úgy, hogy az ínyre fektetjük rá a fogkefét, és körkörös mozdulatokkal haladunk a fog felé. A fog-íny találkozásánál a legfontosabb a tisztítás, mert itt tapad meg a lepedék.
Nagyon fontos, hogy minden fogfelszínt gondosan tisztítsunk meg. A jó fogmosás 2-3 percig tart, rövidebb idő alatt a gondos tisztítás nem végezhető el.
Este mindenképpen mossunk fogat, mert a nyál lemosó képessége csökken, mivel éjszaka a nyáltermelés lelassul. Fogmosás után pedig lehetőleg ne együnk, igyunk.
Javasolt, hogy nyelvet is tisztítsuk meg a fogkefével, ezáltal gátat szabunk a nyelven található baktériumok elszaporodásának. Ezt pici babánál még nem kell, nem lehet, de nagyobb korban már ajánlott.

A fogzás sorrendje:






Azt még fontosnak tartom elmondani, hogy a maradó 6-os (moláris-nagyörlő) rágófog 6-7 éves korban bújik ki, de ebben az esetben tejfog nem esik ki előtte, tehát nagyon fontos az ápolását már akkor elkezdeni, amikor előtört, mert ez már nem fog kiesni. (A fogív is ehhez igazodva fog kialakulni). Ugyanez érvényes a 7-es rágófogra is, ami 12-13 éves korban jön ki.
Sajnos volt olyan 7 éves páciensünk, akinek ki kellett húzni (kis műtéttel...) a maradó 6-os rágófogát, mert az anyuka azt hitte, az is tejfog, majd kiesik...
Szintén 6-7 éves korban kezdődik meg a fogváltás is, a tejfogak helyét átveszik a maradó fogak, ami 12-13 éves kor körül befejeződik. A bölcsességfogak viszont felnőtt korban bújnak csak ki, már akinek van bölcsességfog csírája, mert az is lehet, hogy nincs is.
Előfordulhat az is, hogy valamelyik maradó fog csírája hiányzik, ami röntgen felvételen (OP-felvétel) látszik. Ezzel a problémával kapcsolatban fogszabályzó szakorvossal kell konzultálni.

Remélem, hasznos volt ez a bejegyzésem, ha esetleg van kérdésetek, szívesen válaszolok rá :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése