A blogomat nem itt, hanem a babaszoba.hu oldalon kezdtem el írni, egyelőre ide csak átmásolom a bejegyzéseket, de lehet, hogy a későbbiekben már csak itt fogom vezetni Réka Baba mindennapjait.

2014. január 15., szerda

Réka 14 hónapos :-)

2013. 05. 11.:

Réka ma 14 hónapos :-)
Az elmúlt egy hónapban is szépen fejlődött a Kisasszony :-)
Most már (majdnem) mindent megért, amit mondok, illetve kérek tőle, kivéve a "nem" és a "nem szabad", erre még szelektív a hallása... Egyre jobban sikerül neki "elmagyarázni", mit szeretne, pl először mondja nekem, hogy "Anyanya", majd mutatja a tárgyat, amit éppen akar.
Valamelyik nap Anyósom adott egy papírzacskót Réka kezébe, és mondta neki, hogy menjen vásárolni. Valamivel le kellett foglalnunk, amíg mi ténykedtünk a konyhában. Réka fogta magát, és elindult az ajtó felé, majd amikor odaért, közölte, hogy "brümm-brümm", és mutatott az ajtó felé. Magyarul, amit így akart nekünk mondani az az volt, hogy vásárolni autóval szoktunk menni, így legyünk szívesek és nyissuk már ki az ajtót, és menjünk a kocsihoz, hogy ő tudjon vásárolni :-D
Amikor hajat akarok mosni, annyit mondok neki, hogy hajat fogok mosni, erre ő már nyúl is be a fiókba, és veszi elő nekem a hajszárítót :-)) Ilyenkor (is) meg tudnám zabálni, olyan édes <3
Eddig a babytaxira fel- és leszállt, de hajtani nem tudta még magát, de most már erre is rájött, hogyan kell csinálni. Imádja egyébként a babytaxit, reggel, amikor felkel, szinte még ki sem nyílt a szeme rendesen, de már mutat a járgány felé, hogy rá akar ülni. Ilyenkor élmény pelenkázni, alig bírom lefogni, amíg elkészülök vele.
Gondolkodtunk már rajta, hogy kismotort kellene venni neki, nézegettünk is már, de eddig nem találtunk megfelelőt.

















Apa csinált a kertbe homokozót, amit nagyon szeret, ki se lehet imádkozni belőle, szépen eljátszik benne sokáig. Amikor végre sikerül érzékeny búcsút vennünk a homokozótól, a fél homokkészletet magunkkal visszük a lakásba, mivel általában Réka elássa magát, úgy játszik, így még a pelenkájában is homok van... :-S





Kb 8 hónapos kora óta Réka velünk aludt a nagyágyban, mert egyszerűen nem volt hajlandó elaludni az ágyában. Már azt is csináltuk, hogy elaludt a mi ágyunkban, még hagytuk is egy kicsit, hogy jó mélyen aludjon, majd amikor már úgy láttuk, itt az idő áttenni az ágyába, a kis szenzorai ezt megérezték, és még le se ért a popója, rögtön kipattant a szeme és addig sírt, amíg vissza nem tettük közénk... Aztán ismét eljátszottuk ezt a szertartást, és ismét az lett a vége, hogy már megint köztünk alszik... Ha nagy nehezen mégis bent maradt az ágyában, akkor hajnalban volt ugyanez a színjáték, addig üvöltött, míg ki nem vettük onnan... Csak ennek az eredménye az volt, hogy nem kicsit voltunk fáradtak reggelre. Ezt megelégelvén döntöttünk úgy, hogy kezdettől aludjon velünk, így legalább mi is kipihenjük magunkat. Ez tartott mostanáig, ugyanis elkezdődött a visszaszoktatás az ágyába, ami szinte hihetetlen, de zökkenőmentesen zajlott már az első este. Megbeszéltük vele, hogy mostantól itt fog aludni megint, kértük, mutassa meg, hogy kell lefeküdni, amit meg is mutatott, egy-kettőt forgolódott, majd el is aludt. Hellyel-közzel át is alussza az éjszakát, de van, hogy még felkel hajnalban cicizni.

Már próbálkozik egyedül a kanállal történő evéssel, ami megy is neki, bár ha azt szeretném, hogy jól is lakjon, akkor néha azért besegítek neki.
Pohárból is szépen iszik már az én segítségemmel, mert ugyanúgy, mint a cumisüveget, ezt sem emeli még meg annyira, hogy menjen is valami a szájába.
A finom mozgása is egyre jobb, pl a fülhallgatót be tudja dugni a telefonomba, vagy a számítógépbe, pedig nem nagy a lyuk és mégis beletalál.

Amit már régebb óta csinál, csak a 13. hónapos bejegyzésemből kimaradt:
- Elmutogatja az összes testrészét: fej, haj, fül, szem, orr, száj, fog, nyelv, kéz, ujj, köröm, poci, punci, láb, talp.
Ugyanakkor rajtam is megmutatja ezeket, nemcsak magán.
- Egyre több állatot ismer fel a könyveiben, illetve soknál tudja azt is, melyik állat mit "mond" :-)
- Kifújja az orrát... Először azt hittem, véletlenül sikerült neki, de azóta is, ha kérem, fúj egyet az orrába.
- Mondókákat befejezi:
Pl.: Esik az eső, süt a nap végén a "pipál"-t mondja, Hóc-hóc katona c. mondókát is befejezi, stb.
- Fürdés előtt visszapakolja a játékait a helyére, persze kérésre :-)

Most zajlik az élet nálunk, ugyanis a teraszunkat szét kellett verni és újat csináltatni, mert elvált a háztól.
Közben korlátot csináltattunk a lépcsőhöz, mert eddig nem volt. Mióta volt az az ominózus lépcsőről való legurulása Rékának, és hálát adtunk Istennek, hogy a fal felé gurult Réka és nem kifelé (ugyanis ha kifelé gurult volna, leesett volna a kőre magasról, és belegondolni sem akarok, akkor mi lett volna), szóval akkor megfogadtuk, hogy minél előbb ott korlát lesz. Szerencsére az már elkészült, és nagyon szép lett.
A régi lakókocsinkat pedig lecseréltük egy újra, mert ebben már van külön fekhelye Rékának is.
Május 1-én meglátogattuk a legfiatalabb családtagunkat is, aki most március 11-én született, így pont 1 év a korkülönbség Réka és közte :-) Milyen véletlen ez, hogy egy családon belül a két legifjabb családtag ugyanazon a napon születik meg 1 év különbséggel :-))

Réka paraméterei nem sokat változtak, most 10,3 kg és 75 cm.
(Megjelent két anyajegy is Rékán, egyik a bal csuklóján, a másik pedig a jobb felkarján).

Ui.: Mindjárt jönnek a vendégek, névnapozunk, az volt a terv, hogy kint a kertben bográcsozunk és grillezünk, de ezt sajna az eső elmosta, így marad a benti főzőcskézés :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése