A blogomat nem itt, hanem a babaszoba.hu oldalon kezdtem el írni, egyelőre ide csak átmásolom a bejegyzéseket, de lehet, hogy a későbbiekben már csak itt fogom vezetni Réka Baba mindennapjait.

2014. február 11., kedd

23. hónap :-)

Réka belépett a 24. hónapba, azaz 23 hónapos lett. Jajjj, de szalad az idő, mindjár két éves lesz a Tündérke...
A Kisasszony beszéde sokat fejlődött hirtelen, most már 2-3-4 szavas mondatokat mond és szépen ragozza is a szavakat, ahogy kell.
Pl. Réka játszik a kedvenc kis buszával így hangzik a szájából: "Réka játszik a bufukával".
Egy kis szómagyarázat, mi az a bufuka: Rékuci a buszt buff-nak mondja, ez becézve a bufuka :-)
"Pici bufuka etöt, Mama ajtibrümmm-brümmm": a kisebbik busz szétesett, Mama pedig összerakta az autóban (ott történt a baleset).
De már ilyeneket is mond, hogy Réka lépcsőzik, a lépcsőt még nem mondja ki ennyire szépen, de azért érthető, hogy azt akarja mondani; a Mama elpakolta a dísz babát (Kinder figura, csak mivel elég pici, egyelőre a hűtő tetejére tettük dísznek, csak aztán onnan eltűnt, Réka szerint a Mama a ludas benne); Sony ugat, Anya/néni/bácsi énekel, Anya gyimmáá-Anya gyere már; Henyi gyene-Sony gyere, és még ehhez hasonló mondatokat mond, de sok lenne mindent leírni ide.
Már történetet is elmesél mondatokkal és szavakkal és be nem áll a szája, persze még azért legtöbbször a "Réka nyelvet" beleszövi a mondandójába :-) Igazi kis Dumafranciska :-D
A "Répa, retek, mogyoró" nyelvtörő mondókát is el tudja mondani, utánunk mondja szavankénk, de néha észreveszem, hogy játék közben mondogatja :-)
Ez így hangzik: hépa, hetek, minyimó, koráá, heggel, hitkáá, hikkant a hugó :-D
Tudja, hogy Apát Karcsinak (Kaccsi), a Mamát Katinak (Katyi) és Anyát Mariannak (Manyia, vagy így mondja, AnyaManya) hívják. Saját magát Hékababának hívja, és szépen be tud mutatkozni (Habó Héka).

Játékok:
A Lego az egy szuper találmány, nagyon sokáig leköti, szépen épít.
Imád babázni, tényleg nagyon gondoskodó, megeteti, itatja, tisztába teszi Babukát, de ha Babuka nem azt "teszi", amit Réka szeretne, akkor jól földhöz vágja szegényt :-(
Autóval is nagyon szeret játszani, főleg a lenkerekessel, szembülünk egymással, és lökjük az autót egymásnak. Ezt már Dávid babával is játszották, kis cukik voltak, ahogy így eljátszottak egymással :-)
A hinta, a csúszda és a motor a nagy kedvenc, ha megyünk valahová autóval, azt figyeli, hol van játszótér, és ha meglát egyet, rögtön mondja, hogy csúszdázna, persze nem állunk meg a kedvéért :-)

Bilizés:
Egyelőre még mindig csak játéknak tekinti. Két bilije van, az egyik teknős formájú, a másik egy kis szék, a közepén van a bili, aminek van (volt) fedele, és amit ki lehet venni, hogy ha van benne vegtermék, akkor ki lehessen önteni belőle. A fedelét rögtön letörte, mikor megkapta a bilit :-S
Ezt a bilit széknek használja, eddig egyszer pisilt csak ebbe, az összes többi sikeres akció a "tekibilibe" ment.
Ruhában ráül és mondja is, hogy pisil, de ha megkérdezem Tőle, hogy levegyem-e róla a nadrágot és a pelust, mindig nemet mond.
Az egyszeri pisi úgy sikerült, hogy ráült, éppen csak egy body volt rajta, így megbeszéltük, hogy kikapcsolom a patentot a bodyn, leveszem a pelust és így ül rá, hátha jön az, aminek jönnie kéne. Közben Karcsival és a Mamával arról beszélgettünk direkt előtte, hogy mennyire megdícsérnénk Rékát, hogyha belepisilnie a bilibe, büszkék lennénk rá, stb.
Réka egyszer csak fogta magát és fölállt, és igen, ott volt a folyadék, sikerült :-)
Megdícsértük, kiöntöttük a Wc-be és együtt lehúztuk.

Rafinált:
Mert pl. pár hete, amikor elég hideg volt, nem akartam vele elmenni a játszótérre, mert azért messze van, így mondtam neki, hogy max. csak a kertbe megyünk ki, de mivel csúszdázni akart mindenáron, ezért közölte velem, hogy a Mama vigyen el minket autóval. Tehát arra gondolt, hogy így nem kell a hidegben babakocsizni, ezt megúsznánk, ha kocsival mennénk :-)

Apropó babakocsi: Már nagyon ritkán használjuk, egyáltalán nem akar beleülni, csak sétálni akar, de azért pl. a játszóra még azzal megyünk, persze a cél miatt ül csak bele.
Vásárlásnál is sétál, ilyenkor sem ül be a babakocsiba, sem a bevásárlókocsiba, ha elfáradt, cipelhetjük.

Éjszakai felkelések:
A Kisasszony már szépen átaludta az éjszakákat a saját ágyában, de december végétől, kb. onnantól, mikor egyszer itthon hagytuk a Mamával, egyszer felsír, vagy csak hajtogatja, hogy Anya-Anya, és addig teszi ezt, amíg ki nem veszem és teszem be közénk aludni. Ahogy bekerült az ágyunkba, már alszik is tovább, persze szigorúan a könyökömet fogva.
Van, hogy mostanában is sikerül a saját ágyában maradnia egész éjszaka, de a többségében inkább közöttünk alszik. Nem tudom, mitől függ ez.

Evés :
Hol jobb, hol rosszabb.
Általában hétvégente, amikor itthon van mindenki, akkor eszik rosszabbul, mikor kettesben vagyunk, akkor azért általában szépen eszik.
Ritkán válogat. A nagy kedvenc a krémtúró, azt minden mennyiségben, egész nap enné, ha lehetne. És persze a kakaó, de azt csak reggel kap, illetve néha napközben, inkább akkor, ha megyünk valahová.
Egyre többször szeretne a mi székünkön ülve enni, de azért többnyire az etetőszékben ülve eszik.
Ha már elég neki az ennivaló, egyszerűen kiköpi, vagy csak fogja magát és feláll a székben a frászt hozva rám.
Megtanítottam arra, hogy ha jóllakott, akkor mondja, hogy azt, hogy köszi, nem. A köffü, nem"-et még ritkán alkalmazza.

Cuki dolgok:

Azt hiszi, ha Ő nem lát minket, akkor mi sem látjuk Őt.
Így történt, hogy a Zsuzsa mamáéknál észrevett a polcon egy babát, így eltakarta a szemét, és odasettenkedett a polchoz és elvette a babát. Nagyon édes ilyenkor (is) :-)

Éppen nagy játékban volt Rékuci, amikor is az egyik kis vödörjébe pakolni kezdte a semmit. Kérdeztem tőle, mit csinál, erre a válasz, narancsot vesz pénzért -> Héka pakol bagyabüt (ez a narancs és a mandarin összefoglaló neve) píí (ez pedig a pénzért).

Amikor mondókát, kedvenc gyerekdalait nézi, a babáját is a kezébe veszi és neki is megmutatja a videót.
Ha a busz dalt nézi, akkor a kis játék buszával nézi azt végig, ha az Old McDonald had a farm című dalocska megy, akkor pedig a kis gumikacsájával énekli végig azt :-)

Ha lemegyünk a földszintre, egy rakat játékot kell magunkkal levinni, és ha felmegyünk, akkor pedig visszavisszük.
Még biztos van egy pár ilyen cuki dolga, de most ennyi jutott eszembe.


Mostanában kedvez nekem a szerencse.
Eddig kétszer nyertem játékon egész életemben, de most egy hónapon belül kétszer is szerencsém volt.
Az egyik fogászati cég FB oldalán én lettem a 3000. likoló, így nyertem egy csomag interdentális (fogköztisztító) kefét.
Aztán kitöltöttem egy kérdőívet, azon meg mesekönyvet nyertem, úgyhogy nem kéne veszni hagyni a szerencsémet, így beneveztem Réka egyik képét egy versenyre, sok mindent lehet nyerni, az is nyerhet, aki szavaz ránk, úgyhogy kérlek Titeket, ha van egy percetek ránk, szavazzatok :-)
FB profil kell hozzá, és sajnos like-olni kell a szallas.hu oldalát ahhoz, hogy szavazni lehessen, de a játék végén lehet ezt stornírozni ;-)
Ezen a linken érhető el Réka képe:

https://babafoto.szallas.hu/jatekos/3044

Köszönjük szépen :-)

4 megjegyzés:

  1. Szavaztam, nagyon jó kép! :)
    Ha van kedved játszani, nézz be hozzám! Bár ez nem nyereményes játék, de hátha van kedved hozzá. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Kati, aranyos vagy :-)
      Mindenképpen fogok játszani :-)
      Úgy sajnáltam, hogy a körömlakkos játékodról lemaradtam, szívesen részt vettem volna benne.

      Törlés
  2. Szia! Én is téged választottalak. Nézz be hozzánk is;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hű, köszönöm Neked is, Adri, feladtátok nekem a leckét Katival együtt ;-)

      Törlés